Pieter Bolle: Van stagiair naar werkstudent

De keuze tussen boer en civiele techniek

Pieter Bolle loopt sinds september 2022 stage bij Ballast Nedam Industriebouw (BNI) waar hij stage loopt op het Neste Site Development Project. Hij studeert HBO civiele techniek aan de Hogeschool Rotterdam en zit in zijn derde jaar. Bij de start van zijn stage had hij nauwelijks werkervaring. In de korte tijd heeft hij veel geleerd en het uiteindelijk geschopt naar een baan als werkstudent. In dit interview vertelt Pieter over zijn ervaringen.

Middelharnis

Het dorp waar Pieter woont, kiezen mensen vaak tussen boer worden of civiel techneut. De interesse voor civiele betonbouw heeft hij niet van een vreemde. Zijn vader heeft een ingenieursbureau en heeft ook civiele techniek gestudeerd. Je zou kunnen zeggen: ‘Het is hem met de paplepel is ingegoten’. Zijn keuze viel dus voor onze branche. Pieter vertelt: ‘Hier op Neste is de perfecte plek om in de praktijk te leren. Op dit project maken we veel verschillende betonconstructies zoals: poerfundaties, tankfundaties en bassins van klein tot groot. Elke constructie heeft zijn eigen uitdaging!’

Van werkvoorbereider naar uitvoerder

Pieter draait mee op Neste. Het projectgedeelte van BNI bestaat, net zoals zijn stage, uit twee gedeeltes; het uitbreiden van de bestaande plant en de civiele werken voor de nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie. In het eerste gedeelte van zijn stage maakt werkt hij mee in de werkvoorbereiding. Door zich niet te verdiepen in één stageopdracht, maar juist door mee te werken, kan hij zijn kennis verbreden in verschillende constructies. ‘Zo leer ik hoe de constructies worden gebouwd zoals: de verschillende stortfasen, de wapening en de bekisting. ‘Ik had niet gedacht dat er in de industrie zulke grote projecten waren. Nouja, deze waren er natuurlijk wel maar ik wist niet hoe deze er van dichtbij uitzien’. Het laatste gedeelte van zijn stage draait hij mee in de uitvoering waar hij verschillende taken oppakt zoals het coördineren van de prefab putten.

Hoe bevalt je stage tot nu toe?

‘Het is druk, maar er wordt altijd tijd gemaakt. Projecten in de bouw zijn nu eenmaal druk’. Aan het begin liep hij nog wel eens met de vraag  of zijn collega’s wel tijd voor hem hebben. Het werd al snel duidelijk dat zijn collega’s het zelfs leuk vonden hem te helpen. Wat hem ook opviel is dat hoe langer hij hier stage loopt, hoe sneller hij zaken oppakt en ook bij kan dragen aan vraagstukken. Zijn proactieve aanpak heeft uiteindelijk geleid tot een baan als werkstudent!

Veiligheid

Toen Pieter de vraag gesteld werd ‘wat valt je echt op?’ gaf hij al snel antwoord: ‘De veiligheid. Over alles wordt goed nagedacht, iedereen houdt zich er strikt aan en successen worden gevierd. Je kan wel zeggen dat er een echte veiligheidscultuur heerst’.

Werken bij Ballast Nedam Industriebouw?

Ons bedrijf kent een echt hands-on cultuur. Vanuit ons hoofdkantoor in de Botlek en op onze projecten werken wij met 200 vaste collega’s aan projecten in de industriële dienstverlening. Benieuwd naar jouw 
mogelijkheden bij Ballast Nedam Industriebouw? Laat het ons weten!

Bekijk onze vacatures
Terug naar