Nico de Jong: Transitie van Student naar Stagiaire

Nico de Jong (25 jaar, Rotterdam) loopt sinds september stage bij Ballast Nedam Industriebouw (BNI). Hij studeert HBO Civiele Techniek aan de Hogeschool van Rotterdam. Hij werkt mee in het uitvoeringsteam op REDIIGreen voor Shell en heeft hier zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. Het is de eerste keer dat Nico zo een groot constructieproject van dichtbij meemaakt. In dit interview vertelt Nico over zijn ervaringen.

Wat is industriebouw?

‘Op de bedrijvenmarkt van Hogeschool Rotterdam kwam ik in contact met Ballast Nedam Industriebouw. Ik kende Ballast Nedam en haar activiteiten, maar had eigenlijk nog nooit aan de Industriebouw gedacht. Ik was op zoek naar een stageplaats dichtbij huis en in een interessante markt. Dat is zeker gelukt. Het hele traject van student naar stagiaire is eigenlijk vrij snel gegaan’, aldus Nico.

Werkvoorbereiding en uitvoering

Tijdens zijn stage is hij werkzaam als zowel werkvoorbereider als uitvoerder. Zo kan hij datgeen waarin hij heeft meegedacht in de voorbereidingen, meenemen in de praktijk. Dit project bestaat uit twee onderdelen: het versterken van een kademuur en het aanbrengen van fundaties voor de toekomstige biofuel installatie. In de werkvoorbereiding heeft hij meegedacht over de werkwijze en planning voor het betonstorten, maar ook over logistieke zaken posities van betonpompen en de betonwagens bepalen. Het meest leuke waar hij zich mee bezig heeft gehouden is het palenplan dat bestaat uit een overzicht van de posities van de palen (tekeningen) en de benodigde bekistingen. ‘Wij weten bijvoorbeeld dat er in het werkgebied diverse ondergrondse kabels en leidingen aanwezig zijn. Ik heb hiervoor de mogelijke clashes van de paallocaties in kaart gebracht zodat we tijdens de uitvoeringsfase geen vervelende verrassingen tegenkomen. Goede communicatie en overdracht tussen werkvoorbereiding en uitvoering is hierbij van groot belang’, vertelt Nico.

 

Als dit werkvoorbereidersgedeelte van zijn werk is afgerond, gaat hij er tijdens de uitvoeringsfase voor zorgen dat iedereen weet wat er moet gebeuren en dat het werk veilig en efficiënt verloopt. Naast de werkplannen die hij hiervoor opstelt, zorgt Nico er ook voor dat de materialen op tijd worden afgeroepen.

Hoe bevalt je stage tot nu toe?

‘Tot nu toe heb ik het erg naar mijn zin! Ik voel mij geen nummertje of een stagiaire. Iedereen is hier open en ik val goed in het team, wel moest ik in het begin even wennen aan de grootte van het Shell terrein.  Mijn taken gingen al vrij snel van het maken van een inventarisatie van alle rijplaten naar technisch inhoudelijke uitdagingen tijdens de uitvoering, zoals het maken van nacalculaties. Dit houdt in dat we hoeveelheden exact uitrekenen ten opzichte van de prognose.’

Vertrouwen

‘Wat ook steeds meer gebeurd is dat mensen naar mij toe komen voor verschillende taken. Zij hebben vertrouwen in mij en dat is een fijn gevoel. Stel, ik heb een vraag en het komt niet uit dan wordt er direct een afspraak gemaakt voor een moment om de vraag wel te beantwoorden. De begeleiding is goed. Het enige wat ik iets minder vind is het vroeg opstaan. Ik ben geen ochtendmens en de bouw begint vroeg. Dit was erg wennen maar deze structuur spreekt mij uiteindelijk aan’, aldus Nico. Na zijn stage gaat hij terug naar school om zijn opleiding af te ronden, maar zal hij ook één a twee dagen per week bij BNI werken als werkstudent om nog meer werkervaring op te doen.

Werken bij Ballast Nedam Industriebouw?

Ons bedrijf kent een echt hands-on cultuur. Vanuit ons hoofdkantoor in de Botlek en op onze projecten werken wij met 200 vaste collega’s aan projecten in de industriële dienstverlening. Benieuwd naar jouw 
mogelijkheden bij Ballast Nedam Industriebouw? Laat het ons weten!

Bekijk onze vacatures
Terug naar