INDUSTRIËLE VEILIGHEID

TWEE GENERATIES HSE MANAGEMENT

Bij Ballast Nedam Industriebouw volgt de talentvolle Romy Rellum haar collega Bas
Kleinjan op als Health, Safety and Environment (HSE) manager. Daarmee waait er
een frisse wind door de organisatie. In Europoort Kringen praten beiden over de
overdracht van kennis, digitalisering, de meerwaarde van de mascotte Bas Ballast én
het introduceren van een vrouwenlijn in persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

De een staat nog aan het begin van haar loopbaan, de ander is al tientallen jaren actief in het vakgebied en ziet zijn pensioendatum naderen. Allebei zijn zij gegrepen door het vakgebied en de functie van HSE manager. Kleinjan is deze maand precies 12,5 jaar in dienst bij het bedrijf. Rellum is hem begin dit jaar opgevolgd als HSE manager. Zij heeft integrale veiligheidskunde gestudeerd, waarna ze de opleiding hogere veiligheidskunde afrondde. “Met enige relevante werkervaring op zak, ontving ik een bericht op Linkedin waarin ik de vraag kreeg of ik er iets voor voelde om Bas op te volgen. Ik zag het als een unieke kans en greep het met beide handen aan”, vertelt Rellum over haar kennismaking met Ballast Nedam Industriebouw. 

Persoonlijk contact

Ze werken samen totdat Kleinjan met pensioen gaat. Ze benutten deze tijd doordat hij zijn jarenlange kennis en ervaringen overbrengt aan Rellum. Dat zijn er nogal wat. Hij vertelt over de belangrijkste lessen die hij door de jaren heen heeft geleerd. “Bijvoorbeeld dat je soms geduldig moet zijn als je iets wilt veranderen. Je moet kleine stapjes nemen en niet ongeduldig zijn, zoals ik af en toe kan zijn. Ook moet je uitleg kunnen geven over bepaalde zaken, wil je mensen meekrijgen. Alleen voorschrijven werkt niet.” Kleinjan haalt een voorbeeld aan; onze medewerkers dragen standaard brandvertragende antistatische kleding. Hoe leg je uit dat zij dit moeten dragen, ook op locaties waar het niet nodig lijkt te zijn? Zijn ervaring is: “Alleen door goed te onderbouwen, overtuig je mensen.” Verder is hij overtuigd van de meerwaarde van persoonlijk contact. “Je kunt wel nieuwsbrieven sturen, maar het werkt veel beter als je op een project met mensen praat. Als ze je kennen en vertrouwen, spreken ze jou ook makkelijker aan en komt er eerder een gesprek op gang.”
“Alleen door goed te onderbouwen, overtuig je mensen”
Bas Kleinjan Senior Advisor HSEQ

Groei

Toen Kleinjan bij Ballast Nedam startte, was industriebouw een kleinschalige niche. “Inmiddels is de omzet vervijfvoudigd. Daarmee is ook het aantal medewerkers fors toegenomen. Hieronder ook ingehuurde, soms tijdelijke, medewerkers met een andere taal- en cultuurachtergrond. Beide maakt het moeilijker om het persoonlijk contact in stand te houden.” Dat beaamt Rellum: “We hebben nu drie grotere en een aantal kleinere projecten lopen. Ik kan mijzelf niet opsplitsen, dus ik moet keuzes maken. Ik zie het als een van mijn grootste uitdagingen om op de juiste wijze ondersteuning te bieden en op projecten benaderbaar te zijn.” Kleinjan heeft het werk op de projecten altijd het leukst gevonden, vertelt hij. “Het is de combinatie die mij plezier geeft van het opstellen van een veiligheidsplan en vervolgens zien of het in de praktijk werkt wat je hebt verzonnen. Die bevindingen kun je weer meenemen naar een volgend project, wat in het vak ‘plan, do, check, act’ wordt genoemd.”

Samenwerken

Door samen te werken en gezamenlijk ervaringen te beleven wil Rellum van Kleinjan leren. “Geen situatie is voorspelbaar. Soms komen we terecht in een nieuwe situatie die we samen beetpakken. Ik probeer van de werkwijze van Bas te leren en heb baat bij zijn netwerk aan contacten. Al doende leert men”, zet ze uiteen. Rellum stipt een voorbeeld aan: “Ik werd gebeld over een EHBO-incident op een van onze projecten. Dit was mijn eerste incident. Ik vroeg Bas om hulp, waarna we dit samen hebben opgepakt. We zijn naar het project gegaan en hebben een onderzoek opgestart. We hebben onderzoeksgesprekken gevoerd, interviews gedaan en hebben samen een rapport opgesteld. Bas heeft mij meegenomen in de werkwijze van hoe Ballast Nedam Industriebouw omgaat met haar incidenten.” 

Digitalisering

Rellum leert natuurlijk niet alleen van Kleinjan zijn kennis en kunde, ze brengt ook haar eigen ideeën mee; "Het gebruik maken van online platformen is wellicht ook iets van de nieuwe generatie, maar daarnaast digitaliseert de wereld. Als organisatie kan je hier haast niet in achterblijven. De informatiestromen veranderen, zowel bij onze klanten als onze collega's. Toen ik bij Ballast Nedam Industriebouw begon, verbaasde het mij dat er werd gewerkt met Word-documenten en Excel-bestanden. Dit kan efficiënter.” Rellum wil daarom een bedrijfsportal ontwikkelen dat zich in eerste instantie focust op veiligheid, gezondheid en milieu. “Ik wil dat veiligheid toegankelijk en eenvoudig is. Iedereen moet met één druk op de knop een melding kunnen doen. Als er meldingen binnenkomen, vormt zich aan de achterkant een analyse waarop direct acties ondernomen kunnen worden. De bedrijfsportal zal ervoor zorgen dat wij onze tijd en aandacht gerichter kunnen besteden aan de acties en verbetering, in plaats van aan het verzamelen van data.” Daarnaast is Rellum actiever op sociale media en zet zij veiligheid in een ander daglicht. “Als Ballast Nedam Industriebouw hebben wij veel aandacht voor veiligheid en daar mogen wij zichtbaar trots op zijn”, aldus Rellum. Kleinjan zegt de nieuwe invloeden van zijn opvolger verfrissend te vinden. “Natuurlijk wist ik dat het anders kon, maar ik mis hierover de kennis en kunde om dit in gang te zetten. Ik ben blij dat zij dit oppakt.” 

Bas Ballast

Haar komst leidde ook tot een andere vernieuwing. “Op het gebied van HSE wordt veel gewerkt met offline communicatie, zoals posteracties. Ik heb gekeken naar andere vormen van communicatie, hieruit ontstond het idee voor de mascotte ‘Bas Ballast’. Bas Ballast is een animatie die wij op verschillende wijze inzetten. Dankzij Bas Ballast is veiligheid zichtbaarder, begrijpelijker en toegankelijk voor iedereen. De kracht van Bas Ballast zit in de herhaling, de herkenning, de video’s met weinig woorden en de beeldende animaties.” De mascotte draagt eraan bij om alle nationaliteiten, culturen en talen te bereiken en dezelfde boodschap mee te geven. Door de QR-code te scannen, word je naar een online video geleid. Het online platform maakt het bereik van de campagne ook meetbaar. De mascotte draagt niet voor niets de naam Bas Ballast, hij is vernoemd naar en ter ere van Bas. “Zo is Bas altijd aanwezig in onze organisatie, ook als hij straks met pensioen is.” Hijzelf zegt het een hele eer te vinden en ziet het als een stuk waardering voor zijn werk bij Ballast Nedam Industriebouw. Bas Ballast is dit najaar gepresenteerd. De ‘echte’ Bas transformeerde in een video tot de mascotte Bas Ballast. Komend jaar wordt de campagne afgetrapt met een belangrijk onderwerp in de industrie: ‘de negen life saving rules’. 

Meer over Bas Ballast

Vrouwen in de bouw

Bij het werken in de bouwsector hoort het dragen van PBM. Ook voor vrouwen en zeker in de industriële sec-tor. Rellum zegt hierover: “Als vrouwelijke HSE manager viel het mij op dat er geen vrouwelijke PBM beschikbaar waren. Onze vrouwelijke medewerkers droegen man-nenkleding. Veel te groot, wapperende mouwen, geen model en de ritssluiting aan de verkeerde kant. En dat terwijl passende en goedzittende kleding ook in het be-lang van veiligheid is.” Ze zocht contact met de leveran-cier. Zij lieten weten dat de vrouwenlijn voor PBM allang bestaat. “Zo is het balletje gaan rollen en hebben we, na een hele middag passen, een fantastische vrouwen-lijn in onze PBM-pakketten.” Inmiddels zijn er bij Ballast Nedam Industriebouw parka’s en softshell-jassen voor vrouwen beschikbaar. Rellum geeft aan nog bezig te zijn met de veiligheidsbroeken en lichtere veiligheidsschoe-nen. “De vrouwenlijn voor PBM heeft ook voor veel aandacht en enthousiaste reacties gezorgd op LinkedIn. Dit is wat het leuk maakt om actief gebruik te maken van sociale media, wij inspireren hiermee ook andere bedrijven en organisaties.” Rellum is lang niet de enige vrouwelijke werknemer bij het bedrijf. Ruim 10 procent van het medewerkersbestand bestaat uit vrouwelijke collega’s, onder wie ook technische collega’s die op bouwlocaties werken. Ze noemt dit een goede en toffe ontwikkeling. “Met enkel mannen ontstaat er al gauw een, zoals ze dat zeggen, ‘haantjescultuur’. Met een vrouw erbij wordt de sfeer een stuk gemoedelijker. Al zou ik er niet aan moeten denken om met alleen maar vrouwen te werken!
“Wij inspireren hiermee ook andere bedrijven en organisaties”
Romy Rellum HSE Manager

Wat ziet Rellum als haar belangrijkste doel?

“Mijn doel is het realiseren van de digitalisatie, en veiligheid daarmee nog eenvoudiger en toegankelijker maken. De digitalisatie is een win-win. Het zorgt er namelijk ook voor dat ik mijn tijd anders kan indelen en nog meer naar buiten kan. Ik hecht waarde aan het persoonlijke contact met de collega’s op de projecten en zal dit altijd, ondanks de groei van de organisatie, willen behouden. “Oh ja! En voor de langere termijn wil ik natuurlijk ook mijn eigen mascotte, haha.” Kleinjan sluit niet uit dat hij na zijn pensioengerechtigde leeftijd nog actief zal zijn voor Ballast Nedam Industriebouw. “Als Romy of de organisatie een beroep op mij wil doen, is er vast wel een oplossing te bedenken.”