Bio-energiecentrale 'Bio Golden Raand'

Opdrachtgever: BioEnergieCentrale Delfzijl B.V.

Aanneemsom: € 155.000.000

Planning: opgeleverd

  

Ballast Nedam heeft de bio-energiecentrale 'Bio Golden Raand’ samen met consortiumpartners Areva Renewables GmbH en Metso Power Oy gebouwd.

 

Het project werd door Eneco in opdracht gegeven voor oplevering in juli 2013. De centrale heeft een capaciteit van 49,9 megawatt – genoeg om 120.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien – en produceert energie uit gerecyclede houtvezels (afvalhout). In het kader van de transitie naar hernieuwbare energiebronnen is de centrale bij oplevering een van de grootste bio-energiecentrales van zijn soort in Europa en zal hij ongetwijfeld als inspiratie dienen voor toekomstige centrales in het buitenland.

 

‘Bio Golden Raand’ is absoluut een project waar we trots op zijn. Het is een voorbeeld van onze arbo-, beveiligings- en milieunormen. Naast het feit dat hier energie wordt opgewekt uit duurzame bronnen is dit een bewijs van het belang dat wij hechten aan veilig werken en draagt het bij aan de meer dan één miljoen uren werk die we hebben uitgevoerd zonder ook maar één ongeval met letsel tijdens het werk. We hebben dit project van de grond af opgebouwd en we hebben ons bezig gehouden met het oplossen van problemen en het coördineren van een groot aantal van de benodigde administratieve procedures. Dat is niet zo lastig voor Ballast Nedam, gezien onze ruime ervaring op dit gebied en het feit dat wij ons gespecialiseerd hebben in projectmanagement.

 

Ballast Nedam is vanaf de ontwerpfase betrokken geweest bij het project. In aanvulling op het werken aan de civieltechnische en bouwkundige componenten van het project was Ballast Nedam verantwoordelijk voor het aanvragen van de bouwvergunningen als hoofdaannemer. De leveringsomvang omvatte ontwerp, inkoop, bouw, testen en inbedrijfstelling van de centrale. De werkzaamheden omvatten de constructie van een wervelbedketel, een rookgasreinigingssysteem, een stoomturbine, een generator, een koelwatersysteem, hulpmiddelen en een opslag- en behandelfaciliteit voor biobrandstof.

Locatie

Delfzijl (The Netherlands)

Tags
  • Energy